Ελληνικό σχολείο πάλι στη Στάρα Ζαγκόρα!

Μετά από μια αρκετά μεγάλη παύση, φαίνεται ότι ο ελληνισμός της πόλης Στάρα Ζαγκόρα δραστηριοποιείται εκ νέου. Ήρθε πάλι δάσκαλος! Πως και ποια είναι η εξέλιξη; 
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Αρχές Σεπτεμβρίου 2013, δέχομαι τηλέφωνο από την αρμόδιο εκπαίδευσης απόδημου ελληνισμού της περιοχής μας και με ενημερώνει ότι μπορεί να σταλεί πάλι δάσκαλος στη πόλη μας από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Εξηγώ ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα, διότι πλέον δεν υπάρχει λέσχη και ούτε καμία οργάνωση, ότι ο σύλλογος στην πράξη δεν λειτουργεί προ πολλού. Το παράδοξο είναι ότι το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη κλείσιμο σχολείων, διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών κ.λ.π. 
Τέλος πάντων, ο δάσκαλος έρχεται. Περνάει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα (περί τον ένα μήνα) ώσπου να οργανωθεί η κατάσταση - να βρεθεί αίθουσα, να οργανωθούν οι μαθητές.
Σήμερα, 27-10-2013, (πάλι λίγο πριν την επέτειο εθνικής εορτής, της 25ης Μαρτίου τότε, είχε ιδρυθεί ο σύλλογος!), συγκεντρωθήκαμε οι έλληνες της Στάρα Ζαγκόρα, πολύ μικρός αριθμός, κατά την άποψή μου, για να αποφασίσουμε τι μέλλει γενέσθαι. Ενώ η αρχική σκέψη ήταν να τεθεί το ζήτημα "Να αποφασίσουμε, θέλουμε σχολείο, θέλουμε τον δάσκαλο; Ναι ή Οχι;" κανείς δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα. Προφανώς κανείς δεν θα ήθελε "να φύγει ο δάσκαλος, μια που τον έστειλαν", όπως αναφέρθηκε.
Έγινε γνωστό ότι εν τω μεταξύ ενοικιάστηκε χώρος και προπληρώθηκε το πρώτο ενοίκιο, από προσφορά δύο συμπατριωτών.
Πάρθηκε απόφαση λοιπόν να δίνει ο καθένας από δέκα λέβα τουλάχιστον, για να καλύπτονται τα έξοδα (ενοικίαση, ρεύμα κ.α. ). Μαζεύτηκαν κάποια χρήματα, όχι αρκετά! Τα πρώτα σύννεφα μετά τον πρώτο ενθουσιασμό φάνηκαν. Δεν ήταν όλοι διατεθειμένοι να "βάλουν το χέρι στη τσέπη", αλλά και δεν ήταν εύκολο να βρεθεί ο εθελοντής που θα μάζευε τα λεφτά και θα διεκπεραίωνε τις πληρωμές!
Άρα λοιπόν, ναι μεν οι κυβερνώντες τα κάνουν χάλια, αλλά και εμείς, πότε θα καταλάβουμε ότι όλα από μας, τους απλούς ανθρώπους, εξαρτώνται;
Πάντως τον δάσκαλο, όπως φαίνεται, μάλλον θα τον κρατήσουμε!

Γιώργος Μαυράκης - πρόεδρος (υπό παραίτηση) Συλλόγου "Ρήγας Φεραίος"


Δεν υπάρχουν σχόλια: